Histamine allergie

Wanneer je een histamine allergie hebt dan ben je overgevoelig voor histamine. Histamine is een stof die van nature in onze voeding voorkomt (rode wijn bevat bijvoorbeeld veel histamine). Als je darmwand om wat voor reden dan ook niet goed functioneert dan kan het zijn dat er een abnormaal hoge hoeveelheid histamine in je lichaam wordt opgenomen. Als je overgevoelig bent voor histamine dan kan dit gepaard gaan met allergische reacties (huidirritatie, loopneus, hoofdpijn, etc).

Als je allergische reacties op histamine vertoont is het belangrijk om histaminerijk voedsel te vermijden. Waarschijnlijk heb je er in het hooikoortsseizoen ook meer last van dan anders. Er zijn anthistamine middelen die helpen de allergische reactie van een histamine allergie te onderdrukken maar een volledige oplossing is er helaas niet. Enkele tips:

  • Zorg voor een goed dag- en nachtritme;
  • Let op je voedingspatroon (eet gezond en vermijd voedsel dat rijk is aan histamine);
  • Zorg dat je ontstekingen (o.a. aan de darmwand) tijdig ontdekt en tegengaat.

Hoe kom je er achter of je allergische bent voor histamine? De gemakkelijkste manier om er achter te komen over je overgevoelig voor histamine bent is naar je huisarts gaan en te vragen of hij/zij je wil laten testen op histamine-allergie. Het is vooral belangrijk om je te laten testen wanneer je last hebt van allergische reacties vlak na het eten van histaminerijk voedsel. Wanneer er na de maaltijd ongewone reacties optreden is het natuurlijk sowieso verstandig naar de huisdokter te gaan!