Hooikoorts en antihistamine: waarom het helpt.

Wie last heeft van hooikoorts heeft waarschijnlijk gehoord van antihistamine. Maar waarom helpen antihistaminica eigenlijk tegen hooikoorts allergie? De reden daarvoor is simpel: hooikoorts gaat gepaard met het aanmaken van een grotere hoeveelheid antihistamine dan je lichaam gewend is. Als er teveel van deze stof in je bloedbaan is, wat bijvoorbeeld ook kan komen doordat er alcohol (rode wijn bevat veel histamine) is ingenomen, dan kan dit gepaard gaan met jeukklachten. Andere veelgehoorde klachten zijn droge ogen, rode ogen, een loopneus en prikkende/tranende ogen.

Werking van antihistamine tegen allergische verschijnselen

In de onderstaande (Engelstalige) video zie je een korte introductie over de werking van anthistamine tegen allergische verschijnselen. Er wordt uitgelegd hoe histamine ontstaat (natuurlijke eigenschap van je lichaam) en wat de functie van histamine in je lichaam is. Er wordt ook kort verwezen naar wat hier elders al werd uitgelegd, namelijk waarom een teveel aan histamine jeuk (o.a.) veroorzaakt.

Hooikoorts

Hooikoorts is helaas nog niet te genezen. Wel zijn er verschillende manieren waarop de klachten kunnen worden verminderd. Een goede regenbui wordt bijvoorbeeld vaak als welkom gezien door hooikoortpatiĆ«nten omdat de pollen (vaak een bron van overgevoeligheid) dan door de regen naar beneden geslagen zijn en de lucht dus een tijdje ‘zuiver’ is. Maar een oplossing voor de dagelijkse klachten is dit natuurlijk niet. Tot in hoeverre je last hebt van hooikoorts verschilt van mens tot mens en heeft te maken met je gevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Antihistamine zorgt er voor dat het teveel aan histamine in je bloed (oorzaak van o.a. de jeuk) wordt afgebroken en is zowel op doktersvoorschrift als los verkrijgbaar. Zie onze pagina met top middelen tegen histamine voor meer informatie daarover.