Cetirizine: remt het vrijkomen van histamine.

cetirizineCetirizine remt het vrijkomen van histamine waardoor de hooikoorts-klachten tijdelijk afnemen. Histamine is een stof die in je lichaam vrijkomt en klachten geeft tijdens een allergische reactie. Cetirizine is er in drank-vorm of tablet-form, de laatste in 10- of 30-tabletstuksverpakkingen. Het midddel is bruikbaar bij seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden ontsteking van het neusslijmvlies.

Kenmerken van dergelijke klachten zijn een verstopte neus, niezen en snotteren. Het middel is ook te gebruiken bij langdurige (chronische) huiduitslag, de tabletten zijn echter niet geschikt voor kindern jonger dan 6 jaar en uiteraard as u allergisch bent voor het hoofdsbestandsdeel cetirizine. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd uw behandelend arts.

De dosering is 1x daags 1 tablet van 10mg (merknaam; Zyrtec). De werking begint na ongeveer een half uur en het effect houdt ongeveer een dag aan. Cetirizine bestrijdt de symptomen zoals niezen, loopneus, jeuk, branderig gevoel en jeuk aan de ogen.