Zijn er eigenlijk antihistamine bijwerkingen?

Antihistaminica zijn antihistamine middelen tegen overgevoeligheid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eerste generatie antihistaminica die bijwerkingen op het zenuwstelsel kunnen geven (deze worden de sederende antihistaminica genoemd) en tweede generatie antihistaminica (zoals: cetirizine, terfenadine, acrivastine, loratadine, ketotifen, azelastine, levocabastine), die deze bijwerkingen niet heeft (deze worden de niet-sederende antihistaminica genoemd).

Antihistaminica worden voor allerlei klachten gebruikt: van hooikoorts tot astma, van jeuk tot hoest. Antihistaminica zijn ook zeer geschikt voor de behandeling van reisziekte. Kortweg samengevat: bijwerkingen van eerste generatie antihistamine zijn bijwerkingen op het zenuwstelsel (hoeft niet natuurlijk!), bijwerkingen bij de tweede generatie zijn veel kleinschaliger van aard. Bijwerkingen kun je nooit helemaal uitsluiten maar er zijn voor zover wij weten geen serieuze klachten bekend.

De middelen uit de top vijf hiernaast worden overigens door velen met veel plezier gebruikt en zijn zonder recept verkrijgbaar!