Allergie en antihistamine: wat doet het voor je?

Iedereen heeft het weleens meegemaakt, bij zichzelf of iemand in de directe omgeving. Roodheid, zwelling en jeuk als reactie op bijvoorbeeld nikkel of een insectenbeet; waterige ogen, een loopneus en niezen bij hooikoorts. Typische symptomen van een allergische reactie. De klachten bij allergie variëren in ernst en kunnen in enkele gevallen ook ademhalingsmoeilijkheden en shock tot gevolg hebben.

Bij een allergische reactie komt er histamine in uw lichaam vrij, een stof die normaal veilig opgeslagen ligt. Histamine is in grote mate verantwoordelijk voor de lichamelijke klachten die optreden bij een allergische reactie. Een doeltreffende methode om de symptomen te bestrijden is antihistamine toe te dienen. Antihistamine zorgt er namelijk voor dat het vrijkomen van histamine tegengegaan wordt. In de volgende alinea’s vindt u een aantal voorbeelden van allergieën waarbij antihistamine kan helpen.

In het geval van hooikoorts wordt eenmaal per dag antihistamine genomen, zolang er pollen in de lucht zijn. Daardoor zult u geen last krijgen van de bekende jeukende en rode ogen, niesbuien, loopneus of kriebelhoest. Als de hooikoorts enkel neusklachten oplevert, dan kunt u dat ook alleen lokaal bestrijden met een neusspray die antihistamine bevat.

Ook bij een allergische reactie op die zich op de huid voordoet, zoals bij insectenbeten, wordt antihistamine voorgeschreven om in te nemen. Over het algemeen heeft de medicatie al heel snel effect. Binnen enkele uren kunt u verwachten dat de zwelling en jeuk afnemen. In sommige gevallen kan naast de orale medicatie ook een antihistamine crème voor uitwendig gebruik voorgeschreven worden. Tenslotte is antihistamine ook een snel en effectief middel in het geval van allergisch astma of andere allergische reacties die effect op de luchtwegen hebben.

Antihistamine wordt door volwassenen over het algemeen in de vorm van tabletten ingenomen. Een aantal van deze medicijnen zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Voor kinderen is antihistamine in de vorm van een drankje verkrijgbaar. Hoewel antihistamine voorheen nog wel bekend stond om bijwerkingen zoals slaperigheid, is dat met de modernere medicatie niet meer aan de orde.